Είναι τα μύδια μια υγιεινή τροφή;




Τα μύδια είναι μεγάλα, επίπεδα οστρακοειδή. Παίζουν ζωτικό ρόλο στο οικοσύστημα καθώς βελτιώνουν την ποιότητα του νερού φιλτράροντας τους ρύπους από το νερό και βοηθούν στην παροχή κατάλληλων οικοτόπων για ψάρια, ασπόνδυλα και άλλα οστρακοειδή. Η διαιτολόγος διατροφολόγος Σελήνη-Ελένη Κουτρουλού, επισημαίνει τα οφέλη που έχει η -με μέτρο πάντα- κατανάλωσή τους για την υγεία μας.

Είναι τα μύδια μια υγιεινή τροφή;

Τα μύδια -όπως και τα στρείδια- αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλά και σε θερμίδες. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη μας βοηθάει να νιώθουμε χορτάτοι. Άλλωστε σύμφωνα με έρευνες οι δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της παχυσαρκίας.

Τα μύδια και τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, μια ουσία η οποία παίζει ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία και σε άλλες λειτουργίες όπως η επούλωση πληγών, η διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και η ανάπτυξη. Κάποιοι θεωρούν τα εν λόγω οστρακοειδή αφροδισιακά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ψευδάργυρο.

Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και ειδικά της βιταμίνης Β12 η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία των νευρικών ιστών, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά τα οποία παίζουν ρόλο στην υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη. Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Τέλος είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και σελήνιο.

Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Σύμφωνα με το U.S.D.A. 100 γρ ωμά στρείδια περιέχουν:

81 θερμίδες, 9,45 γρ πρωτεΐνες, 2,30 ολικό λίπος, 4,95 γρ. υδατάνθρακες, 16,6 γρ. ψευδάργυρο, 1,58 γρ. χαλκό, 16 mg βιταμίνη Β12, 5,11 mg μαγνήσιο, 168 mg κάλιο και 77 mg σελήνιο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωσή των οστρακοειδών;

Πέρα από τα πολύ σημαντικά οφέλη που μας προσφέρουν τα στρείδια, υπάρχουν και κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι αλλά και ανησυχίες, όπως:
Αλλεργία στα οστρακοειδή: Παρόλο που η αλλεργία στα όστρακα εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία και σε ενήλικες (σε ποσοστό 1%), μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων και μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, πόνο στο στομάχι και δύσπνοια.

Μολυσματικά: Όταν είναι ωμά είναι πολύ πιθανό να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια. Κάποια από τα συμπτώματα που υπάρχουν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι διάρροια, έμετος και σε ορισμένες περιπτώσεις, σοβαρή ασθένεια. Το μαγείρεμα τους με τις σωστές τεχνικές μπορεί να σκοτώσει τα επιβλαβή βακτήρια.

Συμπερασματικά

Τα οστρακοειδή όπως τα μύδια και τα στρείδια αποτελούν μια πολύ θρεπτική επιλογή και μπορούν να προσφέρουν αρκετά οφέλη στην υγεία. Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και είναι πλούσια σε μέταλλα όπως ψευδάργυρο, σελήνιο και σίδηρο. Ωστόσο, τα ωμά ή τα μη ψημένα οστρακοειδή μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να αρρωστήσουν σοβαρά τους ανθρώπους. Οι σωστές τεχνικές μαγειρέματος παρόλα αυτά θα μας κρατήσουν μακριά από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των επιβλαβών βακτηρίων.

Πηγή: Capital.gr